Engelberg's powder paradis

På tur med CopenHill til Engelberg i Schweiz med god sne tidligt på sæsonen 18/19!


ENGELBERG LEVERER IGEN IGEN

CopenHill teamet står klar til at åbne Amager Bakke, så Københavnerne kan komme på ski tæt på hoveddøren. De fleste skiferie planer var sat på hold for undertegnede bakkebestyrer, da udsigterne var til at byggeriet ville stå færdigt i december 2018.

Det er dog en kendsgerning, at Amager Bakkes byggeproces er vanskeligere end forventet, og da vi hos CopenHill fik at vide fra bygherrerne, at skibakken vil være klar til at åbne i perioden marts til maj var det om at få det bedste ud af ventetiden.

Der er blevet sadlet om i CopenHills tidlige vinterplaner, der nu står på arrangementer såsom julefrokoster, firmamøder, foredrag og en-dags skiture til Vallåsen samt afterski i vores lækre nye faciliteter for foden af Amager Bakke. Her i slutningen af december ser det ud som om at Amager Bakke kan åbne for de nederste pister i uge 7, og derefter peger alt på en officiel åbning i starten af april. Følg med på CopenHill.dk og sign op til nyhedsbrev for at få de første nyheder om åbningstidspunkter og booking muligheder.

Ventetiden giver også mulighed for at gøre brug af Alpernes første powder dump. Da vejrudsigten bød på 75 cm nysne og koldt og klart vejr blev CopenHill Audi’en startet op med 3 skihungrende passionerede powderhunde; John Petersen, Christian Tauson og Christian Ingels.

OPDATERING D. 10 SEPTEMBER 2019

CopenHill har sin store åbningsweekend den 4-6 oktober 2019, og vores booking system er nu klar, således man kan booke sin ski-tid på vores hjemmeside. Man skal blot blive en del af vores SKI365 community først, og det kan man gøre her.

Forventningsfulde skiløbere på vej til liften og til den blå himmel over de lave skyer.


Christian Tauson lader John Petersen få lidt sol og powder nedenfor Jochpass.


Destinationen var sat: Engelberg! De fleste der har hang til lange dybe nedfarter har hørt om eller afprøvet området, og dem der ikke kender Laub, Galtiberg, Steinberg eller de andre legendariske ture bør gøre sig selv den tjeneste at finde ud af hvornår det skal afprøves. For mig var turen til Engelberg et naturligt valg. Efter at have boet med min familie; Michala og vores to børn Tristan og Alexander i Zurich fra 2014-2017 med fast skiløb i St Anton, Engelberg og Arosa-Lenzerheide er Engelberg det perfekte valg når det gælder ren off-piste skiløb et par dage. Som det beskrives hos vores venner fra Riders.dk i en artikel fra 2018 så er Engelberg valget til freeridere. Læs artiklen her.

Specielt tidligt på sæsonen hvor man primært står på ski på og omkring det høje Titlis bjerg (3238m) hvor alt nærmest ligger i skygge er det forbeholdt freeridere. Senere på sæsonen er der gode familie forhold på ”sunny side” af dalen hvor Brunni liften tager skiløbere op til ca 2000m med masser af sjov til selv de helt nye skiløbere. Brunni er også det foretrukne valg når vejret er dårligt, der er masser af sjov skov løb, hvor man bedre kan se kontraster hvis det sner eller der er tåget.

Christian Tauson med luft under skiene


Man kan flyve direkte til Zurich og tage toget som bringer en til Engelberg Bahnhof på under 2 timer (20 meter fra hoveddøren til Ski Lodge Engelberg). Vi havde dog en del udstyr og test ski med fra Salomon, og da vi altid hygger os godt med road trip gennem Tyskland, valgte vi at køre de små 12 timer sydpå. Vi ankom til hotellet Ski Lodge Engelberg efter den nemmeste køretur vi nogensinde har oplevet gennem Tyskland. Om det var fordi vi alle var spændte på at se om der var faldet så meget sne som billeder og vejrrapporter foreskrev, eller om det var Audi’s lane assist, adaptive fartpilot og episke kørekomfort som gjorde det til en leg, kan jeg ikke vurdere – men frem kom vi, og blev mødt af favorit Ski Lodgens altid venlige svenske ansatte som bød på morgenmad og et par friske tips til hvor sneen er bedst.

Her er videoen fra Engelberg, med både sol og sne så føler man at gaverne er leveret allerede inden jul.


UDSTYR TIL POWDER TUREN!

Hurtigt blev bindingerne på test skiene indstillet. Da vi gerne vil have fleksibiliteten til at kunne hike eller ”skinde” ud til de bedste nedfarter, bruger vi for det meste touring bindinger og støvler. For udstyrsnørder som os, var det et kæmpe gennembrud at Salomon op til denne sæson har lanceret deres Shift binding. Den er perfekt for hybrid skiløbere, der tager nogle ture ud til rene pudder linjer, men også kører pisteløb med familie og venner. Shift bindingen er den første (så vidt jeg ved) der byder på en almindelig alpin binding med tilhørende sikkerhed og udløsningsmekanismer, i lav vægt og med mulighed for at anvende tech-binding funktion til sine touring skistøvler.

Salomons innovative Shift binding, årets binding jf. powder.com: . Foto: Salomon


Jeg har selv kørt med flere touring støvler, og fælles for dem alle har været, at de enten har været gode til at gå opad, eller til at køre nedad – jeg har haft svært ved at finde en støvle med den perfekte balance. Til denne vinter er jeg hoppet i en Salomon S-lab MTN touring støvle som er noget stivere (flex 120) end mine tidligere touring støvler og afsindig let, med en god sål og fleksibel walk funktion til vandreturene (og afterski dansene på bordet). Da jeg har en lidt bredere fod, end støvlen er målrettet til, var jeg forbi Steep & Deep i Holte for at få fit’et den på plads inden afgang. De kan deres kram, og de tre dage i Engelberg føltes som om jeg havde haft støvlerne på i ugevis.

Til de snemængder og koldt vejr med frisk let sne var det spændende at teste Salomon Quest skiene. Vi skiftedes til at afprøve de varianter vi havde medbragt; 99 og 106’eren for at finde ud af præferencerne. Det står, ikke overraskende, klart at 106’eren bærer bedre i både helt frisk powder og i de opkørte tracks. Den er lidt vanskeligere at skinde op med, men bliver ikke klodset, så op turene føles ikke problematiske. Vores interne og meget subjektive test var klar: Er man til større ”freeride” sving, så er 106’eren genial, har man præference for lidt hurtigere ”powder 8 sving” så skal man hellere vælge 99’eren. Quest skiene holder kant enormt effektivt, så man får en masse sjov ud af at køre på pisterne og skien, som fungerer bedst udenfor pisterne, kører også rigtigt fint på en frossen pist på vej til næste afstikker til dens rette element. Jeg vil anbefale 99’eren med Salomon Shift binding, hvis man går efter at have en ski, der kan det hele. Har man allerede en piste racer ski, så ville jeg tage 106’eren der leverer endnu bedre i off pisten.

Masser af tilgængelige first tracks i knæhøj let powder til John Petersen.


SKI OG UNIKKE OPLEVELSER

For mig var det fedt at have to lege kammerater, der var friske på en spontan tur. Det var faktisk jubilæum for før-jul turen til Ski Lodge Engelberg, vi har været der de sidste 4 år. 3 år har der været fantastisk sne, og et år var vi for tidligt på den – der var sneen ikke for alvor kommet.

Det var den til gengæld iår, der var næsten ligeså gode forhold som starten på den legendariske 2017/18 sæson (se evt. lidt 360 graders video fra forholdende det år her). Vi var alle tre sultne efter de første sving, så efter en hurtig effektiv lifttur til mellem stationen ”Stand” på vej til Titlis toppen kørte vi nogle ture på nemt tilgængelig powder mellem pisterne, inden der blev krydset på tværs til Jochpass ved at køre mellem klipperne under Titlis gletscheren. Engelberg byder på nogle kæmpe bjerge med en række kendte off piste ruter. De har deres ”big 5” som har forskellige sværdhedsgrader, dem kan man læse mere om her.

Christian Ingels på vej ind i et dybt sving på Wendelucke. Foto: John Petersen


Man bør naturligvis altid køre med en lokal kendt bjergguide, når man er ude og udforske nye områder, og det har også givet os en masse kendskab til ruterne, så vi boltrede os i pudderskiløb og fik kørt 4 af ”the big 5”. En af de mere spændende ruter, Galtiberg, var dog lidt mangelfuld på sne. Vi blev lokket af perfekt powder på toppen, og ruten var også rigtigt fin langt ned af bjerget, men de sidste 400 højdemeter af turen som i alt går fra 3000m til 800m foregik til fods på en is belagt bjergvandrerute gennem skoven i stedet for, ved at stå på ski på traversen, da der endnu ikke er faldet nok sne i de lave højder. Galtiberg turen byder på alt fra brede åbne stykker til snævre passager, og den bliver kategoriseret som en af verdens længste lift tilgængelige off piste stykker (PS husk guiden, man kan godt fare vild på vej ned…)

John Petersen med endnu mere fresh powder


Når man planlægger sin tur til Engelberg er der masser af events og arrangementer man kan time sit ophold med. Vi har de seneste år været glade for at være der samtidig med skihops konkurrencen, der er god stemning i byen, og det er fascinerende at se de modige hoppere. Fra ski Lodgens vildmarksbad kan man tilmed både se skihop og blive serviceret fra baren samtidig – det er et lækkert setup efter nogle fantastiske dage på ski.

På vej hjem gennem Autobahn fik vi besked om at de nederste pister på Amager Bakke er klar til at blive testet. Så vi skyndte os hjem og fik afprøvet plast underlaget med dem som har hjulpet projektet på vej i sine indledende faser, og bl.a har været med til at vælge Neveplast underlaget. Det fungerer rigtigt godt, hvilket TV2 Lorry også har beskrevet fint i deres dækning her. Der er dog stadig plads til turene til alper og sne på trods af, at vi snart kan byde på skiløb udenfor hoveddøren. :-)